NTC Lİ ISIYA DUYARLI DEVRE UYGULAMALARI

NTC Lİ ISIYA DUYARLI DEVRE UYGULAMALARI

Aşağıdaki şekil’de verilen devrede NTC uygulaması görülmektedir. NTC’lerin üzerinde yazılı olan direnç değeri oda sıcaklığında görülen direnç değeridir. Bilindiği üzere NTC sıcaklık attıkça direnci düşen elemandır.NTC’yi bir kablo ucuna bağlarsanız istediğiniz yerdeki sıcaklığa göre çalıştırabilirsiniz. Örneğin güç transistörlerinin veya bilgisayarda işlemci üzerindeki blok soğutucunun arasına koyduğunuzda ordaki ısıya duyarlılık gösterecektir.10 K’lık potansiyometre ile çalışma hassasiyetini ayarlayabilirsiniz. Motorun gücüne göre gerekirse Q2 transistörünü PNP tip daha güçlü bir transistörle değiştirebilirsiniz.

Aşağıdaki şekilde ısıya duyarlı devrede ortam sıcakken NTC üzerinde oluşan gerilim azalır. T2 kesime, T1 ise iletime geçer. Rölenin kontakları konum değiştirir. Ortam soğuduğunda NTC üzerinde düşen gerilim artar. T1 iletim, T2 kesim olur.

Aşağıdaki şekilde ki devrede oda sıcaklığında T1 transistörü kesimdedir.T2 transistörü R2 ve R4 üzerinden iletime geçerek röleyi çalıştırır. Röle kontaklarınının konumunu değiştirerek devreye bağlanan lambayı söndürür. NTC’nin ısısı düştüğünde T1 iletime geçer T2 kesime gider ve röle enerjisi kesilir.Lamba yanar.Lamba yerine sizin belirleyeceğiniz başka aygıtlar bağlanabilir.

Aşağıdaki şekil’deki lamba karartma devresinde kullandığımız LDR yerine NTC bağlanarak yapılmıştır. Çalışma şekli lamba karatma devresi ile aynı olup NTC ısısına bağlı olarak lambanın parlaklığı değişir.

  • Yazıyı Beğendin mi?  10

Benzer Yazılar

Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.